Nyheder   Forum   Afstemninger   Nyhedsarkiv   Indsend Nyhed
  Login
Brugernavn:

Adgangskode:

Remember me
Lost Password?

Register now!
  Hoved Menu
Forsiden
Nyheder
  Indsend nyheder
  Arkiv
Forum
Weblinks
Vejledning / FAQ
Køb & Salg
  Søg
Advanced Search
  Hvem er online
21 bruger(e) er online (1 bruger(e) er i Vejledninger / FAQ)
Medlemmer: 0
Gæster: 21
mere...

FAQ

Hoved »» Chat

Indholdsfortegnelse


Hvordan kommer jeg ind på #amigadk ?
Hvad er IRC?

IRC står for Internet Relay Chat og er en af de tunge, gamle drenge på nettet på linje med Usenet, email og Gopher. IRC har flere fordele - blandt andet at det i bund og grund er meget simpelt og samtidig yderst fleksibelt. Af samme grund har du måske før brugt IRC uden at være klar over det, da mange hjemmesider med chatfunktioner i virkeligheden bruger IRC under hjelmen. Er du kun vant til at bruge de såkaldte instant messengers (Jabber, ICQ, MSN, Yahoo etc.), så svarer det lidt til, at man kan snakke med mange folk ad gangen uden først at skulle tilføjes på folks kontaktlister.

Men hvad tilbyder IRC som sådan? Man kan snakke med andre folk i "real-time". Man kan samles i virtuelle rum efter interesseområder, og her er #amigadk et eksemplel på et rum. Som regel starter rum altid med #-tegnet, hvilket gør dem lette at genkende.

Når man skriver i rummet, vil teksten stå efter det navn, man har valgt på IRC (som f.eks. kan være det samme, som det man bruger på Amiga.dk-siden). Nedenfor ses et eksempel på, hvordan det kan se ud, når folk skriver - det kan dog variere lidt efter hvilket program, man vælger til at gå på IRC med. Nedenstående er fra programmet irssi.

21:22 <@Trez> Hej! Her er et eksempel på, hvordan det kan se ud, når man skriver på IRC.

Først ses klokkeslettet, hvor beskeden er skrevet efterfulgt af navnet på den, der har skrevet beskeden (i dette tilfælde mig) - sidste del er naturligvis selve beskeden. @-et foran navnet betyder, at vedkommende har operatør-status, hvilket giver visse privilegier på IRC - såsom at ændre på indstillinger for rummet og deslige.

Hvorfor skulle jeg dog være på #amigadk, når jeg i forvejen snakker med folk på hjemmesiden?

Først og fremmest fordi det er hyggeligt. IRC bliver oftest brugt lidt anderledes end andre medier på nettet. Folk er ofte logget ind på IRC, uden de rent faktisk sidder ved maskinen. Når de så kommer tilbage til maskinen, kan de se, hvad folk har skrevet, eller springe ind i en diskussion, hvis der er en i gang i samme øjeblik. Forvent derfor ikke at du får øjeblikkeligt svar, hvis du skriver, selv om der er flere folk på #amigadk. Det kan meget vel være, at de har gang i andre gøremål. Men når det er sagt, så er der oftest et jævnt aktivitetsniveau i løbet af dagen.

Ofte bliver der diskuteret ting, som også bliver diskuteret på hjemmesiden, men af og til dukker der også emner op, som der nu engang gør, når der ikke er nogen egentlig tråd at følge, som måske fører til efterfølgende tråde på www.amiga.dk. Ofte bliver der også diskuteret ting, som slet ikke er Amiga-relaterede, men bare sjove at snakke med andre folk om.

Det er meget godt, men hvordan kommer jeg på?

Du skal bruge en klient til at logge på IRC med. Fordi IRC har eksisteret så længe, findes der klienter til næsten alt mellem himmel og jord - selv Commodore 64 har en. Kig i bunden af denne artikel for en liste til forskellige platforme.

Hvis du sidder på en maskine med Java, er det dog så simpelt som at klikke her (Bemærk: virker ikke endnu!). Her kan du også finde et link, som er i stand til at pege Opera, IE og andre browsere i den rette retning. Det er en god måde at prøve IRC på uden at skulle installere ekstra software først.

Efter du har hentet en klient og installeret den, er det bare at starte den. De fleste vil vise en liste over forskellige netværk og/eller et sted, hvor du skal taste dine personlige informationer ind. Det netværk, hvor #amigadk ligger på, hedder IRCnet og har en dansk server, som man kan benytte. Den hedder irc.dotsrc.org. Den kan du enten taste ind i listen over servere, hvis de ikke står der i forvejen, eller også kan du lukke vinduerne og taste "/server irc.dotsrc.org" ind manuelt. Alle kommandoer på IRC starter med /-tegnet og kan skrives i et hvilket som helst chatvindue i IRC-klienten. Hvis du af en eller anden grund ikke kan komme på en af de to danske servere, så er der mulighed for at prøve irc.stealth.net, irc.funet.fi eller en af de mange andre servere, som også er en del af IRCnet. Fremgangsmåden er præcis den samme.

Sørg forøvrigt for at udfylde informationsfelterne ordentligt. Især "user" og "nick"-feltet. Det er især vigtigt, at der står noget unikt i user-feltet. Det kan være hvad som helst, så længe det ikke er "root", "user", "default" eller lignende generiske navne. Et brugbart eksempel er "ninjahest". I nick-feltet taster du det ind, som du gerne vil kaldes på IRC. Da der er mange brugere, kan det sagtens ske, at nogen har valgt dit navn i forvejen, og da det er efter først-til-mølle-princippet, så indtast et par alternativer for en sikkerheds skyld.

Når du først er kommet på netværket, får du en MOTD (Message of the Day), som beskriver vilkårene for brug af serveren. Derefter skriver du "/join #amigadk" og kan derefter snakke med de øvrige brugere. Hvis du ønsker at skrive noget til kun en enkelt bruger, kan du gøre det med /msg-kommandoen - eksempelvis "/msg Trez Nu skal du få, skal du!".

På Amiga.dk er der tre såkaldte "bots". Den ene hedder Intuition, den anden hedder s0rt og den tredje hedder Stump. Sidstnævnte har været der længst, og de to andre har lidt anden funktionalitet, men det opdager du nok, når du er der.

Vi håber at se dig på #amigadk - jo flere vi er, des sjovere er det.

Klienter
Her er en lille liste over IRC-klienter, som enten er freeware eller shareware - sorteret efter platform.

Windows:
X-Chat 2 (gratis version)
Gaim (håndterer også instant messaging)
Mirc (Populær sharewareklient med et blakket sikkerhedsmæssigt ry)

MacOS X:
MacIrssi
Colloquy
X-Chat Aqua

Linux:
X-Chat 2
irssi
Gaim

MacOS <=9.x:
Snak
Ircle

AmigaOS:
Wookiechat
AmIRC

Et par af IRC-klienterne kommer beklageligvis med UTF-8 (også kendt som unicode) som standardopsætning til character encoding, mens det på danske kanaler er normalt at bruge ISO 8859-1 eller ISO 8859-15, da det er den bedst understøttede standard. Derfor kan det være nødvendigt at indstille klienten til en af de to førnævnte standarder, da danske bogstaver ellers vil se forkerte ud for andre brugere. Hvis opsætningen skulle drille, kan du altid kigge ind og få hjælp til den korrekte opsætning.

Slutteligt kommer et link til Bash.org og M3 (dansk udgave af Bash.org), som beviser, at der er timevis af underholdning og tåkrummende pinlighed at finde på IRC.


Kommentarerne er skribentens ansvar. Vi er ikke ansvarlige for indhold eller form.