Nyheder   Forum   Afstemninger   Nyhedsarkiv   Indsend Nyhed
  Login
Brugernavn:

Adgangskode:

Remember me
Lost Password?

Register now!
  Hoved Menu
Forsiden
Nyheder
  Indsend nyheder
  Arkiv
Forum
Weblinks
Vejledning / FAQ
Køb & Salg
  Søg
Advanced Search
  Hvem er online
18 bruger(e) er online (1 bruger(e) er i Vejledninger / FAQ)
Medlemmer: 0
Gæster: 18
mere...

FAQ

Hoved »» Harddiske og lagermedier

Indholdsfortegnelse


Hvordan tilføjer man compact flash på Amiga 1200/600?
Nedenstående vejledning er skrevet af Tomse, som skriver vejledninger på dansk på sin blog.

Nedenstående kan findes med illustrationer via følgende links:
Del 1: Introduktion
Del 2: Indkøb af dele til IDE/PCMCIA
Del 3: Isættelse af CF-kort

Amiga 600 og Amiga 1200 er begge nogle fantastiske maskiner.

De har begge IDE port samt PCMCIA port.

Forskellen mellem de 2 maskiner er dog ret stor, og det kan efter min mening rent faktisk ikke svare sig at anskaffe en Amiga 600.

Amiga 600 har en 16bit 68000 processor (~7Mhz), 1MB chip ram og OCS/ECS, samt mangler nummerisk tastatur. Kommer som standard med Kickstart 2.04/2.05.

Amiga 1200 har en 32bit 68020 processor (~14MHz), 2MB chip ram, og AGA (+OCS/ECS). Kommer som standard med Kickstart 3.0/3.1, samt den har en clock port.

Amiga 600 har få udvidelsesmuligheder, dog er der for nyligt kommet en accelerator på markedet, som kan bruges her.

Amiga 1200 har rigtigt mange udvidelsesmuligheder, der får den på højde med Amiga 3000 og Amiga 4000.

For det meste er der ikke specielt meget behov for udvidelse hvis man bare skal spille de gode gamle spil. Det er her IDE-porten og PCMCIA-porten kommer ind.

Med IDE-porten kan man sætte en harddisk i sin maskine og køre Workbench, som er en grafisk brugerflade.

Når man har en grafisk brugerflade har man en masse grafiske værktøjer til rådighed.
Disse værktøjer er bla, men ikke begrænset af: Filhåndtering, overførsel af ADF filer til disketter eller omvendt og meget andet.

Man kan også køre disse programmer direkte fra CLI (Command Line Interface), men er som sagt langt det nemmeste at køre fra Workbench.

Hvis man kører sine programmer fra harddisken frigører man sit diskette drev til dataoverførsel uden at skulle skifte diskette konstant.

Jeg vil senere i denne serie af artikler komme ind på hvordan du bla. nemt laver sin Amiga 600/1200 om så den:
* får en harddisk / compact flash
* bliver installeret med Workbench og de mest gængse programmer
* nemt overfører filer til/fra PC
* får mulighed for at overføre disketter til ADF filer eller omvendt
* bliver installeret med WHDLoad / Spiller dine yndlingsspil fra harddisken.

Før du køber ind, bør du gøre op med dig selv hvad du har behov for, og hvad du har i forvejen.

Resultatet er at sætte en harddisk eller bruge et Compact Flash kort som som harddisk. Og/eller bruge en PCMCIA til CF adapter til overførsel fra PC til Amiga

Inden du handler ind bør du kontrollere om du har følgende, og er du i tvivl skriv en kommentar.

Krav:
Minimum Amiga OS 2.0 disketter
Amiga med IDE port
Amiga med PCMCIA port (Hvis man skal bruge dette)
Kickstart 37.300+

Anbefalet:
PC med WinUAE + CF kort læser + Kickstart rom der passer til din amiga.
Amiga OS 2.0 ADF filer
Compact Flash kort
IDE til CF som lydløs erstatning for 2½” harddisk

PCMCIA med CF som kan bruges til nem overførsel af data, bla ADF filer, til/fra PC – CF kortet bliver Fat32 formateret, det kommer vi ind på senere

Jeg vil ikke liste nogle steder hvor man kan købe CF kort da man kan få dem mange steder. Som tommelfinger regel er der flere der har haft problemer med Kingstons CF kort. Jeg har dog ingen problemer haft med dem. De fleste CF kort er IDE kompatible.

Amigaen kan som standard maks se 4GB, der er dog en del ting man kan gøre for at komme ud over det, men det er en masse besvær. Måske skriver jeg om det på et tidspunkt, men indtil videre hold dig til CF kort <= 4GB

Bemærk:
Kickstart 37.300 + 37.350 har en fejl som gør at den typisk kun kan se 40MB, mine tests med at holde system partitionen under disse og efterfølgende partitioner over har ikke vist sig at lave nogle problemer (OS2.1).

Kickstart 37.299 som meget tidlige versioner af A600 udkom med kan ikke tilgå IDE/PCMCIA portene.

Husk en ting før du handler ind; du må købe op til 80,- uden for EU uden du risikerer at blive beskattet af det, det er incl porto.

Det er bla her http://dealextreme.com (DX) kommer ind. Varepriserne er incl forsendelse.

44pin IDE til CF adapter PCMCIA til CF adapter

Jeg har selv købt disse og kan derfor anbefale dem. IDE adapteren skal dog have kablet presset helt ind, hvis ikke, har den ikke forbindelse.

Jeg har pt ikke kunnet finde nogle 44pin 2½” kabler andre steder end her Amigakit, finder du et billigere sted, smid venligst en kommentar.

IDE til CF adapterne fås med forskellige stik så hvis du har en gammel bærbar eller 3½” 40pin ide port (som fx Amiga 4000) eller X-Surf3cc netkort med indbygget ide port osv kan du kigge på udvalget på DX, søg på “cf ide”. Det kan være der er kommet billigere produkter til sortimentet end mine links, så lav en søgning først.

Der er andre forhandlere der sælger IDE til CF med stik til direkte påsættelse på bundkortet. Det kræver man fjerner metal låget inden i. Nogle af disse adaptere passer ikke til A600, så vær opmærksom her.

Det kan ikke betale sig med hurtige diske som fx SATA osv, da maks overførslen på A1200 / A600 er på ca 2.2MB/sec A600 er sikkert langsommere da dens CPU er langsommere. Efter min mening er CF kortet det bedste + billigste valg ved nyerhvervelse.

DX har også CF kortlæsere, men læs folks beskrivelser af produkterne da der kan være en god gang plastik imellem.

Efter anskaffelsen af diverse varer er det tid til at montere hardwaren. Det er lige til at gå til, men viser det alligevel. Dette gælder for både A600 samt A1200

Et fint eksemplar af en maskine. Når skuerne i bunden er fjernet, er der stadig 2 steder den sidder fast. Ca ud i siden af tasterne ESC og HELP sidder der et stykke plastic der holder sammen på kabinettet, hvis man stikker en lille skruetrækker ind mellem sprækken hvor bunden adskiller toppen (set fra siden) kan man løsne låget, der skal ikke bruges vold, men måske lirkes lidt.

Maskinen inden i. På HD modellen sidder der sikkert en ramme med en lille harddisk i, rammen kan løftes op da den kun sidder i spænd, jeg vil anbefale at lade den sidde.

Sådan skal kabel, CF adapter og CF kort monteres. Pin 1 er det der er tættest på dig hvis du sidder bag maskinen som vist.

For at undgå kortslutninger på CF kortet skal vi lige sikre at det er beskyttet. Ja det er paprøret fra en toilet rulle, ret primitivt men det er gratis. Man skal lige trykke den flad først.

I min bedste efterligning af Jørgen Klevin vælger jeg at klippe røret til så kortet med ledning er lidt mere fleksibelt.

Jeg har sat tape for enden af røret, samt tape på hver side der klistrer røret fast til ledningen. På den måde falder det ikke af hvis man transporterer Amigaen.

Næste skridt er at installere Amiga OS enten fra disketter eller via WinUAE.

Jeg har forberedt en lille video som skal uploades til youtube med selve installationen, jeg håber jeg får tid til at gøre det i løbet af ugen.


Kommentarerne er skribentens ansvar. Vi er ikke ansvarlige for indhold eller form.